Žana

"Svojim slikama želim poslati pozitivne vibracije i potaknuti ljude da zastanu na tren, udahnu i osjete širinu ljepote koja se nalazi u njima i njihovom okruženju."

 

Odrasla u obitelji glazbenika i slikara, u ranom djetinjstvu crta i svira klavir. Mladost ispunjava glazbom, a u zreloj dobi vraća se crtanju i zvukove melodija prenosi u svoje slike.

Žana je četvrta generacija slikara amatera. Prabaka, djed i otac slikali su ono što vide oko sebe, a ona slika ono što osjeća u sebi i kroz sebe.

 

 

"Od kada sam otkrio radove Snježane Boyd, pratim njezin razvoj i iznenađujuće brzi napredak. Može se reći da je jako zrela, kao da crta cijeli život. U slikama se isprepliću elementi postnadrealizma, secesije i još nečega. U ovom momentu, njene radove ne mogu sa sigurnošću svrstati ni u jedan pravac. Ono što mogu sa sigurnošću reći, na svjetskom su nivou. Dajem joj veliku podršku da nastavi razvijati svoj talent. Svaka čast. Čestitam."

Claudio Frank, akademski slikar

Iz kataloga "Obiteljska priča - umjetnost u genima obitelji Mudrinić  5/2019 

 

Snježana Boyd - Žana

 

rođena 1958. godine u Zaprešiću pod djevojačkim prezimenom Mudrinić, od ranog djetinjstva živi u Opatiji gdje završava Opću Gimnaziju. Kao poklonik cjeloživotnog učenja, usavršava se u područjima informatike i ekonomije, proučava psihologiju, sociologiju, medicinu, astrologiju, kvantnu fiziku i alternativna područja. Privatna poduzetnica od 1990. godine (računovodstvo i poslovno savjetovanje i treniranje). Osnivačica Udruge Ex Tempore Volosko za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija

 

U svijetu slikarstva od 2016. godine, nakon godinu dana stvaralaštva postavlja prvu samostalnu izložbu u Rijeci, otvara galeriju-atelijer, debitira na Međunarodnom likovnom natječaju “Mandrać” i odnosi 1. nagradu u Općoj skupini. Izlaže na pet grupnih izložbi, sudjeluje u humanitarnim akcijama (prodaja/aukcija slika), a drugu samostalnu izložbu postavlja 2018. godine u svojoj galeriji. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Očevim stopama slikarsku djelatnost nastavlja kćerka Snježana Boyd. Pod utjecajem oca tijekom čitavog djetinstva oduševljeno je prakticirala razne tehnike slikanja. Najviše se zadržala na crtežu koji joj je postao osnovno sredstvo izražavanja. Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti. Gradi nadrealne prizore naglašene narativnosti i simboličnosti  koji nošeni intezitetom vizije bivaju preobraženi u stanje više stvarnosti.

 
U okviru figuracije slojeva sjećanja i podsvijesti stvara originalnu verziju fantastičnog realizma. Stvara magične i nadrealne prizore naglašena pokreta i suptilnih vibracija. Česta tema su joj stiliziran svijet glazbe, ptica, ameba i raznih mikroorganizama koji u srazu sa svijetom udaljenih planeta sjedinjuju svemirski bezdan. U linearno istaknutoj mrežastoj strukturi prostora javljaju se energetske silnice koje povezuju cjelokupni Univerzum. Virtuoznim crtežom, često filigranskim, uprizoruje nadstvaran svijet geometrijskih i organskih oblika."​

mr.sc. Željko Čurčić

"Obiteljska priča" - više...

© 2017 by Snježana Boyd -  Žana, sva prava zadržana

    This site was designed with the
    .com
    website builder. Create your website today.
    Start Now